

Bocht 21
Tip week 21
Tip week 20
Tip week 19
Tip week 18
Tip week 17
Word je al zenuwachtig? Ontbreken er nog puzzelstukjes? Raak niet in paniek maar ga op zoek naar het ontbrekende puzzelstukje. Wacht hiermee niet tot begin juni. Praktische tip: neem in gedachten 4 juni door. Vanaf ’s ochtends 04.00 uur tot aan de start, neem in gedachten de eerste klim door, ga na of zet op papier hoe je je bevoorrading wilt gaan organiseren, maak een schema voor je eten en drinken, denk goed na over wat je aan kleding nodig denkt te hebben, heb ik genoeg reservemateriaal (romblokjes e.d.) beschikbaar, enzovoorts. Je mag mij (Ad T) altijd bellen als je met vragen zit.
Tip week 16
Zaterdag ook zo lekker getraind? En hoe was het gevoel later op de middag? Had je toen een hongerig en vooral dorstig gevoel? Als dat zo was, dan is een voorzichtige conclusie te nemen dat je tijdens de training te weinig hebt gegeten en vooral te weinig hebt gedronken. Neem deze signalen van het lichaam serieus en probeer bij de volgende training hier goed op te letten. Na een intensieve training is het zaak om binnen 15 minuten goed te eten. Zie daarvoor eerdere tips. Stap ook niet meteen in de auto en ga niet rijden zonder te hebben gegeten of even te hebben uitgerust. De kans dat je achter het stuur ik slaap valt – zoals ik bijna – is reëel aanwezig. Dus eerst goed eten en daarna uitbuiken en een kwartiertje de luiken sluiten, kan helemaal geen kwaad.
Tip week 15
Tip week 14
Tip week 13
Tips week 10, 11 en 12
Tip van de week 10:
Voeding is erg belangrijk. De weblog van Ad en Hans getuigen hiervan. Prachtige ervaringen en hier kunnen we dus niet genoeg bij stil staan. Het is niet verstandig om direct voor het fietsen nog een stevige maaltijd te gebruiken. Daar krijg je onderweg last van. Beter is om minimaal één uur tijdsverschil in acht te nemen. Wel kun je voor vertrek nog snel een banaan of enkele boterhammen pakken, bij voorkeur volkoren brood met jam of honing. Voor ná het fietsen het volgende. Het lichaam heeft inspanning geleverd en allerlei processen treden in werking om met herstel te beginnen. Hierdoor voel je je wat suf of uitgewoond, een leeg gevoel. Dit kun je verhelpen om binnen 15 minuten een maaltijd te nemen met een accent op koolhydraten en eiwitten (proteïnen). Koolhydraten zijn de energieverschaffers van het lichaamdragen (rijst, volkoeren brood, aardappelen, pasta). Eiwitten zijn de bouwstenen van de spieren en dragen bij tot herstel ervan na een inspanning (tonijn, kipfilet, rosbief, eieren). Kortom, koolhydraten heb je nodig om je energieniveau weer op peil te brengen en eiwitten voor spierherstel.
Koolhydraten worden in je lichaam omgezet in glucose, en glucose wordt in het bloed vervoerd naar je spieren en je lever, waar het wordt omgezet in glycogeen. Glycogeen is de uiteindelijke brandstof voor je spieren en organen. Glycogeen is dus voor je lichaam wat benzine voor de vaderlandse economie is: het loopt erop. Glycogeen wordt opgeslagen in je spieren en je lever. Het wordt verbruikt om je lichaam warm te houden, om te bewegen en om te denken. Als je koolhydraten eet, lever je je lichaam dus de ruwe grondstoffen om glycogeen te produceren.
Na een training kan je lichaam meer glucose opnemen in de spiercellen, een eigenschap die van groot belang is voor het aanvullen van het glycogeengehalte (je lichaam blijft in deze staat tot 2 uur na een training). Als je geen koolhydraten eet na je training, zal je glycogeengehalte dalen en zal er een glucosetekort ontstaan. Hierdoor zullen je spieren de energie missen om te kunnen groeien. Koolhydraten die snel worden verteerd (enkelvoudige suikers of enkelvoudige koolhydraten genaamd) zullen eerder als vet worden opgeslagen omdat het lichaam onvoldoende tijd heeft om de calorieën te verbranden. Voedingswaren die enkelvoudige suikers bevatten zijn: fruit, vruchtensappen, snoep, en junkfood met suiker zoals koekjes, cake en frisdranken. Vanzelfsprekend zul je enkelvoudige suikers zoveel mogelijk moeten vermijden. Het enige moment waarop het gunstig is om enkelvoudige suikers te nemen is direct na de training, wanneer de glycogeenvoorraden laag zijn.
Koolhydraten die langzamer door het lichaam worden verteerd (complexe koolhydraten genaamd) hebben een kleinere kans om als vet opgeslagen te worden en bevatten vaak veel voedingsvezels. Bronnen van koolhydraten die langzaam verbranden zijn onder andere: volkoren brood, granen, aardappelen, rijst, pasta.
Hierbij de tip van de week
Als je na een trainingsrit je snel weer lekker wilt voelen, probeer dan eens een kopje bouillonsoep. Je voelt je meteen weer een stuk beter en dat komt door de zouten die er in zitten.
Tip week 9
Tip week 8
Tip week 7
Tip week 6
Tip week 5
Tip week 4
Tip week 3
Tips week 2
Als het koud is heeft het lichaam de neiging om de vitale organen te beschermen. Deze zitten met name in de romp. Bij erge kou is de doorbloeding van de romp beter als die van de ledematen. Dat wil dus zeggen dat je bij zeer koud weer meer hebt aan goede handschoenen en overschoenen als aan een goed jack, Hou daar dus rekening mee, ga niet met je zomerschoenen of zonder handschoenen fietsen in de veronderstelling dat je het vanzelf warm krijgt. Zorg voor waterdichte handschoenen, overschoenen, thermo sokken en een pet voor onder je helm.